miercuri, 30 mai 2012

Reciclarea hartiei!

-Reciclarea hartiei reprezinta o noua sansa la salvarea padurilor!

Asta se va intampla daca vom continua taierea copacilor.

 

Asa ar trebui sa arate toate padurile.

• In prezent exista pubele de capacitati de 1,1m³ si mai mici asezate in diferite zone de catre agentii de salubritate. Colectarea separata a deseurilor din hartie si carton trebuie sa se extinda si la nivelul populatiei nu doar la nivelul agentilor economici, deoarece o foarte mare cantitate de hartie si carton poate fi recuperata.
Greutate specifica
• Raportul volum/greutate pentru deseurile din hartie este relative mic. Aceste deseuri constituie o componenta foarte raspandita din deseurile municipale, de aceea se asteapta ca reciclarea hartiei si cartonului sa reprezinte o oportunitate pentru a reduce astfel impactul asupra padurilor si asupra mediului.
Potentialul de contaminare
• Reciclarea hartiei depinde foarte mult de calitatea deseurilor de hartie colectate. Aceste tipuri de deseuri fiind foarte usor de contaminat cu alte tipuri de deseuri menajere, mai ales cu lichide. Este recomandata colectarea deseurilor din hartie si carton in containere special amenajate cu o deschizatura mai ingusta pentru a ingreuna introducerea altor tipuri de deseuri.
• Principalele tipuri de deseuri din hartie si carton reciclabil: hartie de calitate, hartie mixta, ziare si reviste, carton gofrat.
Oportunitati de reutilizare si reciclare• Principalele utilizari ale hartiei reciclate: substituirea pastei de hartie, realizarea unor produse pentru constructii (peretii din carton cu gips, combustibili obtinuti din desuri).
Alte informatii
• Hartia spre deosebire de alte materiale reciclabile, este o inventie din cele mai vechi
timpuri ale omului; pe parcurs devenind ieftina si usor de procurat mai ales dupa
revolutia industriala, atunci a fost momentul care a facut posibila fabricarea ei pe scara
larga.
Hartia se biodegradeaza mult mai usor decat plasticul, pentru ca este fabricata din celuloza.
Stiati ca:
- o tona de hartie irosita ->2 foi de scris si un ziar pe zi, timp de 1an;
- o tona de hartie reciclata -> 17 copaci salvati;
- 4102 kwh si 26.000 L apa economisiti
- 27 kg noxe mai putin eliminate in atmosfera
Etapele unei colectari corecte:
- adunarea hartiilor care nu mai pot fi folosite la impachetat sau scris etc.
- strivirea cutiilor de carton pentru a ocupa un spatiu mai mic;
- depozitarea intr un loc special amenajat pentru colectarea hartiei.




Sursele materialelor reciclabile:
Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a Terrei, amplaorea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Exploziaa industriala a secolului XX si in special celei de-a doua jumatate a acestui secol a adus la intensificarea industriei,a agriculturii,la cresterea,dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente,cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu